Sim Rail.nl komt terug!
Beste bezoeker van Sim Rail.nl. Sim Rail komt terug. Hou onze site in de gaten.

Marnelijn

De Marnelijn is een route van Swier Garst gebaseerd op de voormalige spoorlijn tussen Winsum en Zoutkamp. De Marnelijn werd in 1922 geopend. Ruim een kilometer ten noorden van Winsum takte de Marnelijn af van de spoorlijn naar Roodeschool. Vandaar uit liep de lijn via een achttien kilometer lang tracé langs de plaatsen Eenrum, Wehe-den Hoorn, Leens, Breweelsterweg (halte) en Ulrum naar Zoutkamp. In 1942 werd de lijn vanwege de Tweede Wereldoorlog alweer gesloten doordat de Duitse bezetter de sporen op brak en de rails afvoerde voor gebruik aan het Oostfront. Na de oorlog heeft men de lijn niet herbouwd, maar restanten van het tracé van de lijn zijn nu nog te vinden. De stations van Leens en Ulrum zijn nog aanwezig en het station van Zoutkamp is na een brand in 1975 grondig verbouwd.

De keuze om de Marnelijn na te bouwen was snel gemaakt door Swier. Hij woont namelijk bijna bovenop de oude Marnelijn. Aangezien Swier zelf heel bewust de overgang van het werk met paarden naar tractoren op een boerderij heeft meegemaakt leek het hem bovendien erg interessant om de sfeer van die tijd vast te leggen. Veel van de objecten in de route zijn origineel en speciaal door Swier gemaakt voor gebruik in deze route. Doordat er langs het tracé van de Marnelijn nog veel uit die tijd aanwezig is was het redelijk eenvoudig om alles zo realistisch mogelijk na te bouwen voor MSTS.

Screenshots van de route



















Activiteiten
Voor de Marnelijn zijn twee activiteiten beschikbaar welke worden meegeleverd met de route. In de activiteit met de naam "Eenrum - Zoutkamp" moet u op een zomeravond de lokale trein van Eenrum naar Zoutkamp rijden. Hiermee bent u ongeveer 25 minuten bezig. In de tweede activiteit met de naam "Winsum - Zoutkamp" moet u op een zomerochtend de lokale trein van Winsum naar Zoutkamp rijden. Hiermee bent u ongeveer 45 minuten onderweg.

Downloaden
De Marnelijn is beschikbaar op www.treinpunt.nl en is geïnstalleerd 252 MB groot.

Benodigdheden
Voor deze route zijn minimaal Xtracks 3.17 en New Roads 3.2 vereist. De route wordt geleverd met twee activiteiten. Voor het uitvoeren van deze activiteiten zijn stoomloc NS 7501 versie 2 en de Star 142/143 rijtuigen nodig. Recente versies van Xtracks en New Roads zijn te vinden in onze updates download sectie. De NS 7501 en Star 142/143 rijtuigen zijn te vinden op www.treinpunt.nl.

Installatie
Om deze route te installeren volgt u de volgende stappen.

  • Pak het gedownloade .zip bestand uit in de "Routes" map van Train Simulator.
  • Ga nu naar de map " EXTRA_FILES" in de map "Marnelijn".
  • Kopieer de .s en .sd bestanden naar de " Global/Shapes" map van Train Simulator.
  • Kopieer het .con bestand naar de "Consists" map van Train Simulator.


Beperkingen
Deze route heeft geen beperkingen en kan in alle omstandigheden bereden worden.

Dit achtergrondartikel is tot stand gekomen met de medewerking van Swier Garst.

Erik Kruithof
SGSP
Sim Rail.nl
31-12-2020
13073
13073